Blog

Začíname 1. - Ako si vybrať prút na lov šťúk prívlačou

Začíname 1. - Ako si vybrať prút na lov šťúk prívlačou

V momente, keď v nás skrsne túžba loviť ryby, prvá vec čo nás napadne, je: "Potrebujem udicu!". Ovšem, je to tiež veľká pravda :). To bez diskusie. Týmto príspevkom by som rád otvoril sériu článkov s radami začínajúcim lovcom. Budú úprimné a ja verím, že dopadnú na úrodnú zem.

Problematika ideálneho rybárskeho prútu je dlhodobo horúcou témou všemožných domácich aj zahraničných rýbárskych fór. Na začiatok veľmi dôležitá veta v ktorej vyslovení úrčite nebudem priekopníkom: Ideálny prívlačový prút neexistuje. Aj to je dôvod, prečo názov tohto blogového príspevku obsahuje konkrétny druh ryby. Prívlač je lov dravých rýb. To je však veľmi široké spektrum, počínajúc cieleným lovom pstuhov, jalcov, ostirežov cez lov zubáčov, šťúk až po vláčenie veľkých hrkajúcich a šplechotavých nástrah pri love našej najväčšej ryby - sumca. A to sme teda ešte zostali pomerne pri zemi v medziach našich geografických šírok.

My dnes však budeme hovoriť o mojej najobľúbenejšej rybe - šťuke severnej - a s jej cieleným lovom spojenou ideálnou udičkou.

Ako začiatočník máte pri výbere výstroje na lov (akýchkoľvek rýb) prakticky 3 východzie polohy, podľa ktorých by ste k výstroji mali na začiatku pristupovať:

  1. nejakú udicu už máte. 
    V prípade, že sa všeobecne lovu rýb venujete a chcete vyskúšať prívlač, poťažmo konkrétne lov šťúk, vyskúšajte si pár vychádzok s tým, čo máte. Ovšem, nebude to ideálne, ale ak ste nikdy nevláčili, tak v tom "trápení sa" nebude veľmi veľký rozdiel proti štartovacej pozícii so špičkovou výstrojou.
  2. máte v rodine, či vo svojom okolí rybára, ktorý má prívlačovú udicu (ideálne nie "ultralight"...k tomu sa ešte dostaneme).
    Toto je hodne ideálny stav a ak máte takéhoto "dôverníka", určite to využite. Jednak si môžete ušetriť veľa peňazí zistením, že prívlač nie je nič pre vás a jednak dostane sa vám do rúk niečo, čo je na prívlač ideálnejšie ako feeder alebo kaprársky prút.
  3. nemáte, nepoznáte, nechcete poznať...a máte pripravené nejaké tie eurá, ktoré chcete "utopiť" do svojho nového koníčka.
    V tom prípade pokračujte na www.bazos.sk a do vyhľadávacieho poľa zadajte kľúčové slová "prívlačový prút". Takto sa viete dostať pomerne bezbolestne ku kvalitnej výstroji za zlomok ceny od niekoho, kto už s prívlačou nie je tak stotožnený ako sa chystáte byť vy, alebo jednoducho našetril na náročnejšiu výstroj a tú starú predáva. Osobne som takýmto spôsobom prišiel k starej dobrej PENN Never crack s dvoma kusmi predného dielu, s robustným PENN navijakom a so 100kg šnúrou na lov sumcov na položenú. Cena 70 euro. Neváhal som ani chvíľu a dodnes neľutujem...napriek tomu, že za dva roky sa mi sumca na ňu nepodarilo zavesiť, stále sa na to chystám :). Prípadne tiež môžete prevetrať FB marketplace, alebo rybárske bazárové skupiny. 

Takže toľko k úplnemu začiatočníckemu prístupu a postupu, ktorý naozaj vrele odporúčam. A keď následne prídete po úvode sezóny na to, že lov šťúk je presne to, čo chcete do konca života robiť a čomu chcete venovať väčšiu či menšiu časť výplaty (a teda postupne nie len jednej ;), začítajte sa do ďalších riadkov.

Hneď na začiatku by som rád podotkol, že to, ako vás prevediem kúpou prívlačovej výstroje bude veľmi veľmi subjektívne sprievodcovstvo a vy postupom času pochopíte, že to bolo len malé nakopnutie a v ďalších krokoch vás už budú smerovať vaše vlastné potreby, skúsenosti a pohľady na problematiku lovu šťúk prívlačou.

Prvá otázka, ktorá sa vám bude pred kúpou (a je jedno či novej alebo bazárovej výstroje) natískať je či chcete loviť baitcastovým prútom (a teda hlavne navijákom) alebo prútom s klasickým navijákom s preklápačom. Osobne sa s baitcastom len zoznamujem a aj na základe toho dlhý príbeh skrátim: ako prívlačiar začiatočník siahajte po klasickom navíjáku a k nemu klasickú udicu so sedlom na naviják bez úchopového hrotu, typického pre baitcastové vláčenie:

Baitcastový naviják (náhodový multiplikátor)Baitcastový naviják (náhodový multiplikátor)

Baitcast má nesporné výhody, no nemá zmysel, aby ste sa ako začiatočník trápili na začiatku svojej cesty za zubatou kráľovnou s jeho nevýhodami. Z rovnakého dôvodu nebudem ani spomínať muškárske náčinie, ktoré sa ovšem v adekvátnej sile s úspechom a jedinečným spôsobom na lov šťúk taktiež používa. Preto rovno vyberáme udičku s klasickým navijákom:

Klasický (smekací) navijákKlasický (smekací) naviják 

V nasledujúcom kroku sa pozrieme na rybársky prút z hľadiska jeho skladnosti a prenosnosti. V tomto smere nám trh ponúka 2 skupiny (nielen) prívlačových prútov:

  • teleskopické
  • pevné 
    • jednodielné
    • dvojdielné
    • viacdielné

Nespornou výhodou teleskopických prútov je ich praktickosť. V rýchlosti zostavenia asi nepredbehne pevný jednodiel, ale zložená teleskopka sa vojde do batoha, v aute nezavadzia a pri prekonávaní prírodných prekážok vám taktiež nebude vadiť tak ako pevný prút. Veľkou neváhodou teleskopických udíc je ich obmedzená pevnosť a akcia. K tomu sa dostaneme neskôr. Osobne vlastním niekoľko teleskopov a v žiadnom prípade na ne nezanevieram. Ale v mojom prípade hrajú druhé husle a buď ich so sebou beriem ako rezervu, pokiaľ sa chystám ďalej od auta (čo je pomerne časté), alebo ak mám plné auto a pracovne cestujem s tým, že eventuálne by som mohol niekde zachytať. Vtedy minimalizujem výstroj a v prípade prútu volím teleskopickú skladačku s transportnou dlžkou 60 cm.

Teleskopicý prútTeleskopický prút

Naproti tomu pevný uhlíkový prút je v súčasnej dobe technologicky dokonalým nástrojom. Osobne však nemám žiadny, ktorý by bol jednodielny. Všetky moje pevné prívlačové prúty sú dvoj a viacdielné. Opäť skrátim: pokiaľ hľadáme šťukový univerzál, siahame po dvojdielnom karbónovom prúte. Tu by som ešte rád spomenul jednu poznámku pod čiarou. V prípade teleskopického prútu ako aj viacdielného pevného, sa nám môže "pošťastiť" že sa pri používaní zloží (teleskop) alebo rozdelí (viacdielný prút). Nie je to nič príjemné a zväčša sa chyba stane pri skladaní. Ovem nie vždy. Dôjsť k rozdeleniu dvojdielneho prútu pri nahadzovaní môže aj z dôvodu nesprávne vyladenej zostavy s následným nesprávnym používaním. Nejdem to rozpitvávať v tomto článku, treba mať na pamäti, že sa to môže stať a teda občas počas vláčenia vyskúšať, či diely nepovolili. Zvyčajne si to všimneme tak, že očká horného dielu nelícuju s očkami na dolnom.

Opomenul som pri prvotných deleniach prútov sklolamináty, bambusové prúty či prúty z rôznyc lacných umelých kompozitov. Ale vzhľadom na cenu a výkon uhlíkových udíc sa naozaj nemá k iným význam vôbec obraciať. V medziach love dravých rýb prívlačou by som ich považoval už skôr za raritku.

Tak teda máme jasno v tom, že potrebujeme dvojdielnu udičku z uhlíkových vlákien, osadenú sedlom pre klasický, po správnosti tzv. "smekací", naviják. Navijákom sa budeme venovať v pokračovaní seriálu pre začiatočníkov.

Tak...a môžme ísť rovno na technickejšiu časť vlastností prívlačových prútov. Pri prívlači sa budeme baviť o štyroch základných vlastnostiach rybárskych prútov:

  • dlžka
  • pevnosť
  • akcia
  • optimálna hmotnosť nástrahy

Zatiaľ sme sa bavili o prívlačových a možno teda všeobecne o prútoch ako takých zo všeobecného hľadiska. Pri už konkrétnych vlastnostiach sa začneme baviť o našej cieľovej rybe a technikách jej lovu.

Dĺžka prívlačového prútu:
Pod dĺžkou prútu rozumieme jeho celkovú dĺžku v rozloženom stave. Nie dĺžku transportnú. Tá nás zaujíma len a iba pre skladovanie a prenos. V našich zemepisných šírkach sa dlžka udice udáva v metrických jednotkách. Buď v metroch alebo centimetroch. Ak sa však nechcete, minimálne zo zvedavosti, obmedzovať len našim trhom, určite sa pripravte na informácie o dĺžke v stopách a palcoch. Prívlačové udice prakticky začínajú asi niekde pri 160 centimetroch, no natrafíme aj na kratšie. Tieto sú zvyčajne určené na lov menších druhou rýb na malých potokoch alebo zarastených brehoch. Ak sa bavíme o love šťúk, v modernej rybarine sa za klasiku považujú prúty 7, 8 a 9 stôp dlhé. V našom jazyku zväčša okolo hodnôt 210, 240 a 270 cm. Osobne preferujem na lov z brehu minimálne 240 cm udicu, valnú väčšinu času však používam 270 cm. Nevýhodou dlhšieho prútu je určite vyberanie úlovku z vody, kedy má menši prút výhodu praktickosti. Nie je to však nič neprekonateľné a v podstate je to len otázka cviku a skúseností. Pri love z brehu na jazere v mojom prípade na plnej čiare vyhráva 2,70 m, v prípade zarastených brehov či už riek alebo aj jazier a priehrad, volím radšej 2,40 m. Pokiaľ sa chystáte loviť z člna, určite časom začnete premýšľať o kratšom prútiku. Ak ale hľadáme univerzálnosť, s 2,40 alebo 2,70 a ich variantami nič nepokazíte.

Pevnosť/tvrdosť:
Veľmi dôležitá vlastnosť prívlačového prútu. Prakticky hovorí o tom, akú silu musíte vynaložiť na to, aby ste prút ohli. V tomto smere rozdeľujeme prívlačové prúty do siedmich skupín:

  • UL (ultra-light) - uľtraľahké
  • L (light) - ľahké
  • ML (medium-light) - stredne ľahké
  • M (medium) - stredné
  • MH (medium-heavy) - stredne ťažké/tvrdé
  • H (heavy) - ťažké/tvrdé
  • EH (extra-heavy) - extra ťažké/tvrdé

V prípade šťúk ako optimum beriem stredne tvrdé prúty, pretože útok šťuky je razantný. Stredne tvrdý prút má dostatočnú pevnosť na to, aby zvládol útok veľkej ryby a následne jej kontrolu, zároveň však má ešte vhodnú pružnosť na to, aby sme aj pri pritiahnutejšej brzde navijáka prekvapene neroztrhli šnúru/vlasec. Druhá, nemenej dôležitá vec, na ktorú treba prihliadať pri love šťúk a voľbe náčinia, je "terén". Šťuky málokedy lovíme na otvorenej vode bez prekážok. Šťuka je dravec, loviaci v členitom "teréne" a tomu treba prispôsobiť naše rybárske náčinie. Pri love šťúk je nutné mať pod kontrolou výpady dravca nielen kôli jeho sile, ale aj kôli prekážkam v ktorých sa s nástrahou pohybujeme. Preto je potrebné mať možnosť rybu v prípade potreby razantne otočiť a nedovoliť jej zaliezť do prekážok. Taktiež, pokiaľ do tých prekážok zalezie, napríklad vodné rastlinstvo, musíme rátať s tým, že sa s rybou budeme preťahovať. Napriek tomu, že tred lovu rýb je UL (ultralight), ak sa chceme venovať prevažne šťukám, musíme na to prihliadať pri výbere celého rybárskeho náčinia.

Akcia:
Vlastnosť prútu úzko spojená s pevnosťou. Pod akciou rozumieme rýchlosť prútu a je dôležitá pri záseku. Úplne laicky vysvetlené, keď ohneme prút, ako rýchlo sa vráti do pôvodneho stavu. Pomalým prútom sa hovorovo nadáva "žuvačka" a pri tej predstave si jasnejšie predstavíte čo znamená táto vlastnosť. Podľa akcie delíme prúty do piatich skupín:

  • extra fast - extra rýchly
  • fast - rýchly
  • moderate fast - mierne rýchly
  • moderate - mierny
  • slow - pomalý

Pre lov šťuk je optimálna rýchla akcia. Zabezpečí nám razantný zásek (preniknutie háčika cez kostnatú papuľu) a ľahšiu kontrolu nad zaseknutou rybou. Rýchla akcia prútu má vplyv aj na optimálnu hmotnosť nahadzovanej nástrahy.

EDIT na základe dobrého príspevku čitateľa, podstatne lepšie vysvetlenie:
Akcia prútu je prakticky rýchlosť prútu, kedy začne po pritiahnutí "zaberať". Aby sme rozumeli, perfektný obrázok:

Akcia prútuAkcia prútu

Čiže čím vyššie má prút miesto ohybu (čím dlhšie telo - chrbát), tým má rýchlejšiu akciu.

Hmotnosť nástrahy/"gramáž":
Pre každý prút je určená výrobcom akási "optimálna" hmotnosť nahadzovanej nástrahy. Niektorí výrobcovia udávajú jednu hmotnosť, iní zas rozsah hmotností. Túto informáciu treba však brať s určitou rezervou a žiaľ, realitu budete vidieť až sami, pretože nezáleží iba od prútu, ale aj od navijáka, šnúry/vlasca a v neposlednom rade aj od charakteru nástrahy. Inak sa vám totižto bude nahadzovať 15 g rotačka a úplne inak plandavka rovnakej hmotnosti. Avšak pre "odpichnutie sa" táto informácia úplne postačí. Pokiaľ chcete chytať na 20-30 gramové nástrahy, nemali by ste siahať po prúte 5 - 15g. Tiež to však neznamená, že s takýmto prútom nemôžete alebo nebudete môcť nahodiť nástrahu 20 či 30 gramov. Budete sa však už trápiť nielen vy, ale aj celá vaša zostava. 

Preto opäť, aby som vám veci zjednodušil, rozdelím prúty podľa hmotnosti do troch kategórií, podľa preferovaných lovných techník:

  • nástrahy do 15 g (menšie rotačky, plandavky, gumky, malé voblery)
  • nástrahy okolo 15 - 40 g (väčšie rotačky, slušné plandy, gumy väčších rozmerov, hladinovky)
  • nástrahy nad 40 g (veľké voblery, veľké gumy, ťažké plandavky)

Opäť, nebrať dogmaticky. Pre názornosť, moju základnú prívlačovú výbavu tvoria tieto tri prúty (na troch prútoch vidieť, ako sa gramáže dokážu prelínať):

Esox Storm: dĺžka 2,7m, gramáž 20-60g -> mnou najpoužívanejší prút hlavne na priehrade, 60g obuvák/planda letí ako šíp a nahadzujem s ním aj 100g 3D pstruha od Savage...je to "pracant na všetko", nemá problém ani s plandavkou či rotačkou rozumnej veľkosti (na šťuku)

Esox Storm: dĺžka 2,4m, gramáž 10-45g, -> volím ho na rieku a zarastené brehy, prípadne sa mi ním dobre vodia poppre a veľmi dobre mi sedí s Okuma Ceymar C-40 (navijáky na budúce)

Esox Mustang: dlžka 2,7m, gramáž 6-32g, -> ak chcem ísť na ľahko, skúsiť aj menšie cieľové ryby alebo mám športovejšie chute...akcia je pomalšia ako u Stormov, ale ešte postačujúca na zásek zubatice

Esox MustangEsox Mustang

Všetky tieto tri prúty by som osobne považoval za univerzálne. Len by si trebalo definovať aká dĺžka nám viac vyhovuje a prevahu akých nástrah plánujeme používať. Časom aj tak prívlačiar siahne ešte po nejakom ultralight-e (v mojom prípade Esox Snake Multispin 2,4-2,7m/2-15g), prípadne nejaký jigový špeciál. Všetko už v závislosti od toho, ako ukočírujete "chcem" a "potrebujem" :).

V poslednom rade ešte treba spomenúť nejaké iné veci/vlastnosti, ktoré si treba všímať pri výbere šťukového špeciálu:

Hmotnosť prútu: Priznám sa, nikdy som si túto vlastnosť neuvedomoval a nekontroloval. Každopádne asi spolu s ostatnými súčasťami zostavy hrá rolu pri celodenných rybárskych výpravách. Osobne si všímam hmotnosť skôr pri navijáku a následne pri celej zostave a teda akéhosi balancu v ruke. To však je otázka reálneho uchopenia si a nie čísel na papieri.

Materiál sedla navijáka: Tu môžme vidieť rôzne kvality materiálov. Či už plast alebo kov. Za najkvalitnejšie sa pokladajú sedlá značky Fuji.

Očká prútu: Očká prútu môžu byť taktiež rôznej kvality. Najdôležitejšia je asi vnútorná časť očiek. Pri tých najkvalitnejších výrobca vybavuje prúty keramickými SiC očkami, v najideálnejšom prípade opäť od firmy Fuji. Nižšie rady prútov môžu mať jednoducho len kovové očká. Napríklad horeuvedený Esox Strom má len kovové očka. Postupne sa na prvom (špička) ukázali ryhy po šnúre, tak som ich vymenil za keramické. Takejto "prerábky" sa netreba vôbec báť. Kľudne ju zvládnete aj sami doma. Stačí šublerou odmerať priemer špičky, k nej kúpiť koncové očko, nahriať pôvodné zapaľovačom a vymeniť. Prípadne, keď sa na to necítite, zbehnúť do rybárskych potrieb, kde vám to zvyčajne urobia na počkanie. Pri očkách si tiež treba všímať ich veľkosť. Mali by byť skôr menšie ako väčšie, aby v nich snúra/vlasec príliš nelietali. Opäť jedna z vecí, ktoré som pri kúpe nejak neriešil, ale teda natrafil som na prúty, ktoré majú očká optimálnej veľkosti. Viem však, že pri niektorých značkach rybári hodnotili veľkosť očiek ako príliš veľkú.

Očko na nástrahu: tesne nad rúčkou majú niektoré prúty očko na nástrahu. Nie je to vôbec nejaká nutnosť, pretože nástrahu pri presunoch môžete zaháknuť jednoducho do stopky najspodnejšieho očka (radšej nie do očka samotného, aby ste kovovým háčikom zbytočne nepoškodzovali vnútro očka).

Čo sa značky/výrobcu prútu týka, tak tu je každá rada na jednej strane dobrá, na druhej zbytočná. V dnešnom rýchlom globalizovanom svete môže hocikto, kto má chuť a rozumný obnos peňazí, "vyrábať" v Ázii skutočne kvalitné výrobky. S vývojom a technologickým líderstvom to už je ťažšie, ale kvalitný prút už vynaliezať naozaj nie je treba. Mnohé značky sa venujú celému spektru rybýrskych techník a im prisláchajúcim udiciam. Sú však aj také, ktoré sa zameriavajú výhradne na prívlač a robia to dobre. Ceny sú ovšem skôr vyššie ako priemerné. Medzi všetkými mi nedá nespomenúť napríklad  moderné, pomerne mladé značky ako Savage Gear či Gunki. Taktiež môžete siahnúť po osvedčenej kvalite od nemeckého Sportexu, japonského Shimano alebo ukrajinskú vychádzajúcu hviezdu Favorite. Ak máte hlboko do vrecka, uspokojí vás určite niečo od slovenského Esoxu, Delfinu alebo českého Mivardi či poľského Mikada, prípadne vzhľadom na cenovp politiku veľmi obľúbený Robinson. Obzvlášť veľkej obľube v našich končinách sa teší ruská Volzhanka. Alebo vás zaujme stará klasika typu Daiwa, Shakespeare, Penn, prípadne Abu Garcia, či Pezon & Michel? Na trhu toho je skutočne veľa a je si z čoho vybrať v akejkoľvek cenovej hladine. To, čo som spomenul je len zlomok toho, čo na vás vybalí slovenský obchodník...a vážne len mizivé promile globálnych možností.

Toľko asi moje slová začínajúcim lovcom tak krásnej ryby akou šťuka bez pochyby je. Verím, že vám aspoň trochu pomohol rozptýlliť hmlu okolo problematiky prútov. Ak vás zaujalo niečo, čo som neobsiahol v tomto článku, neváhajte mi pod ním zanechať odkaz. Taktiež ak máte pocit, že sa v niečom mýlim, vôbec to nevylučujem, sem s tým. Akákoľvek vaša interakcia, či už tu na webových stránkách, alebo pod videami na YouTube ma poteší.

 

Comments powered by CComment

Príspevky v blogu, ktoré by vás mohli zaujímať: